Има ли смисъл училището или какъв искам да стана, когато разбера, че няма да съм Батман?

Когато сме малки е някак лесно… Изборът ни на професия се върти около принцеса, батман или друг „ман“, кралица, полицай, лекар или боклукчия. И всички тези варианти са вълнуващи за нас, приемливи и даже приветствани от значимите възрастни наоколо. С годините обаче нещата се променят, започва училище, задачи, профилиране, изпити и всякакви очаквания. В това няма нищо страшно, всички минават по този път. Страшното е, че често срещаме деца, които нямат конкретни мечти или желания за бъдещето си, като изключим това да са материално богати. А тези, които имат мечти за определена професия, нямат никаква представа как да се подготвят за нея, подходяща ли е наистина за техните умения и дарби и как „скучният“ материал от училище ще им е от полза за нея.

Програма „Училището има смисъл“ на Сдружение за споделено учене ЕЛА вече 4 години насърчава училищата и местната общност заедно да правят ученето полезно и забавно за децата. Училищата, част от нея, канят професионалисти и организират посещения, по време на които в малки групи, учениците работят заедно с тандем учител-професионалист и намират конкретни решения на проблеми от живота, използвайки знанията си от училище. Всичко това прави децата по-любопитни, по-сплотени и по-ангажирани; учителите намират нови подходи към децата и ги опознават по-добре, а училището и общността повишават доверието си едни към други.

През тази учебна година в Програмата участват 7 училища от Белене, Медковец, Монтана, Перник, Езерче и Селановци. Четири от училищата вече няколко години са в програма и споделят опита си с новите участници. През април миналата година проведохме обучение за училища, които имаха интерес и след него се включиха СУ „Йордан Радичков“, гр. Монтана и СУ „Димчо Дебелянов“. В СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ от гр. Козлодуй решиха да осъществят Програмата със собствени средства и под формата на извънкласни занимания, които провеждат с 4 групи. В гр. Белене тази година участват и двете средни училища. Това доведе до положителна промяна за общността. До момента двете учебни заведения са били в конкуренция, но с участието си в „Училището има смисъл“ започват да си помагат и заедно да обогатяват палитрата от професии, с които се запознават учениците им.

Въпреки че голяма част от шестокласниците в Програмата живеят в пряка близост до природата, те нямат истинска връзка с нея. Нямат съзнанието, че е важно да я пазят, не познават възможностите, които им предлага, включително за професионално развитие. Затова сме особено щастливи, че част от професиите, с които се запознават през тези месеци са еколог, експерт по биоразнообразие, земеделски производител, градинар. През есента прекараха вълнуващи дни, в които се погрижиха фиданките да не замръзнат с падането на температурите и научиха как природните паркове се грижат за биоразнообразието.

Психолог, библиотекар, експерт Връзки с обществеността, социален работник, учител, водолаз, военен, спедитор и пожарникар са само част от професионалните пътища, до които се докосват децата през тази година, като с помощта на учителите си разбират кои от знанията от училище са пряко свързани с тези професии. Шестокласниците станаха и участници в производствения процес във фабрика за мебели и шивашки цех. Празниците бяха много подходящ момент да се упражнят в организирането на събития, като се включиха в подготовката на коледните тържества и украса заедно със служителите на читалищата.

Сдружение за споделено учене ЕЛА провежда обучения на училища, които целенасочено се стараят да развият любопитството и мотивацията за учене у децата, и имат желание да реализират програма „Училището има смисъл“. За допълнителна информация относно обучението, може да пишете на Екатерина Русева на e.rousseva@cie-bg.eu.

2020-02-25T16:13:41+00:00