Започва вторият национален конкурс “Ученици в действие”

Сдружение за споделено учене ЕЛА обявява национален конкурс „Ученици в действие“, който е част от програмата ни „Училището има смисъл“. Програмата насърчава училищата и местната общност да си сътрудничат и правят ученето полезно и забавно за децата. Училищата, част от нея, канят професионалисти и организират посещения, по време на които в малки групи, учениците работят заедно с тандем учител-професионалист и намират конкретни решения на проблеми от живота, използвайки знанията си от училище. Всичко това прави децата по-любопитни, по-сплотени и по-ангажирани; учителите намират нови подходи към децата и ги опознават по-добре, а училището и общността повишават доверието си едни към други.
Как протече конкурсът миналата година прочетете тук.

Кой може да се включи: Могат да участват всички ученици от V, VI и VII клас като се сдружават помежду си по свое желание и съобразно инициативата, която са избрали и нейната цел. За целта е необходимо децата да имат подписани декларации за родителско съгласие, които да ни изпратите сканирани.

Какви дейности подкрепяме: Каним ученици от V, VI и VII клас да осъществят проект за подобряване на средата или общностния дух в училище като се превърнат в „ученици в действие“. За целта трябва да намерят запалени възрастни, които искат да подкрепят тяхната идея. Може да се свържат с дърводелци и дизайнери, и заедно да превърат неприветливо кътче от двора или коридора в място за четене и настолни игри. Може да потърсят организатори на събития и заедно да организират ден на отворените врати само за техните баби и дядовци. Може да намерят озеленители и заедно с тях да отгледат растения, които да засадят в училище. Може да се свържат със сладкари и да направят празник изненада за своите учители. Може да осъществят всяка идея стига да впрегнат хора извън училището да им помогнат и заедно да направят нещо ценно за своето училище.

Условия за участие: Запишете се за участие като попълните формуляр за участие, в който споделяте своята идея (можете да свалите файла от приложенията в края на новината), до 11 декември 2019 г. на e.rousseva@cie-bg.eu. Документирайте с разкази и снимки и ни пишете. Организирайте процеса така, че да реализирате идеята си преди пролетната ваканция. По време на пролетната ваканция жури ще разгледа идеите и ще отличи тези, които са се случили в най-голяма пълнота и с ефект върху училището. Пет от осъществените проекти ще получат парична награда от по 1000 лв., с която ще можe да надградите започнатото.

Критерии за успех: Смели и оригинални в идеите си, ангажиране на максимален брой възрастни извън училището в осъществяването им.

Ако искате да насърчите учениците от Вашето училище да се включат, можете да да разпечатате плакат на конкурса и да го закачите на подходящо в училището място.

2020-02-25T16:19:15+00:00