Междуфирмено състезание за залесяване дари средства в подкрепа на програма „Училището има смисъл“

Снимка: ЦПО

На 20 април 2019 г. в местността Буката над с. Кокаляне се проведе  междуфирменото състезание по бързо и качествено залесяване на млади дръвчета.  Инициативата е на българската транспортно-логистично фирма Cargo Planet и техните партньори от Фондация ЕкоОбщност, които за поредна година успешно реализират своята „Мисия гора“. В залесяването с над 200 фиданки се включиха отборите на United LexMerck BulgariaKPMG It ServiceS.O.H.O. Sofia и CargoPlanet. Победител в оспорваната надпревара стана отборът на S.O.H.O. Sofia, в който се включиха и представители на Център за приобщаващо образование, а благодарение на Dominos Pizza всички участници се подкрепиха след положените усилия.

Участниците в Мисия гора 2019 избраха да дарят средствата от благотворителната инициатива на Център за приобщаващо образование в подкрепа на провеждането на летен, обучителен детски лагер за учениците от програма „Училището има смисъл“. Над 150 ученици от програмата ще учат и ще се забавляват заедно с учители, обучители и професионалисти в Кранево през август.

Програмата се прилага вече трета година в училища от цялата страна и чрез нея  Център за приобщаващо образование разработва и прилага методология и инструменти за задържане на децата в училище чрез повишаване на мотивацията им за учене и придаване на практическа стойност на наученото в час.

Около 12% от българските ученици отпадат от училище още между 9 и 12 годишна възраст. Основните причини са бедността, обучителните трудности и разочарованието. Мотивацията на децата да продължат обучението си е ниска. Често те не виждат връзката между училището и професионалната си реализация, нито как училището ще им осигури по-добър живот. След прилагането на програмата в училище неизвинените отсъствия намаляват с 20%, а 70% от децата заявяват, че училището е станало по-интересно за тях.

2020-02-11T11:35:40+00:00